Boala, bolnav…..si eu ce fac?

Bogdan Constanciuc

February 3, 2013

Identitatea de sine a individului aflat intr-o suferinta este menținută prin reacțiile celorlalți.

În viața zilnică, jucăm cu toții un număr variat de roluri în relație cu celelalte persoane importante din viața noastră. Pe măsură ce o boală mintală (sau de orice alta natură) avansează, unele dintre roluri pot să fie întrerupte, întrucât individul găsește că îi este din ce în ce mai greu să facă față responsabilităților și așteptărilor celorlalți.

Impactul pe care îl poate avea o boală mintală asupra familiei unui individ și asupra celorlalte persoane importante din viața lui este o dimensiune importantă a problemei și încă una în care asistentul social trebuie adesea să se implice.

În mod frecvent, familia poate părea la un prim contact, ostilă și defensivă și este, în aceste situații, prea ușor să i se atribuie un anumit cuantum în vina de a fi produs boala.

Cu toate acestea, o relatie bazată pe înțelegerea simpatetică a situației este de obicei posibilă.

Rudele au sarcina sa sprijine persoana cat si demersul terapeutic iar pentru acest lucru au nevoie sa inteleaga ce se intampla cu acestea.

Comportamentul dificil al persoanei dar si gandul puternic de inutilitate al familiei in legatura cu boala acestuia, se transforma intr-un sentiment de frustrare, furie și vinovăție.

Parte din munca terapeutului ocupational constă în a descifra aceste sentimente, de a ajuta indivizii dar si familia acestora să înțeleagă ce se intampla dar si cum sa ofere sprijin.