Cum putem utiliza terapeutic sinele?

Bogdan Constanciuc

December 23, 2013

Utilizarea terapiei pentru propriile nevoi sau folosirea sinelui in mod constient este adesea recunoscuta ca un instrument terapeutic important, iar unii o privesc ca o abilitate de baza a terapiei ocupationale.

Mosey afirma ca utilizarea constienta a sinelui este “folosirea sinelui in asa fel incat devine un instrument eficient in procesul de evaluare, dar si de interventie” (Mosey,1986). Acesta vede procesul terapeutic ca fiind o implicare, o interactiune planificata cu o alta persoana, cu scopul de a atenua frica si anxietatea, oferind asigurari, obtinand informatii si furnizand informatii, dar si sfaturi, sprijinand alti indivizi pentru a obtine mai multa apreciere, mai multa expresivitate, si mai multa utilizare functionala a resurselor sale latente interioare, o intarire de fapt a sinelui.

Utilizarea sinelui in mod constient este un proces “natural”, dar in acelasi timp este o relatie intre terapie si  arta practicarii acesteia. Si acesta nu se intampla spontan sau inconstient ci necesita chibzuinta – care va fi mesajul si care va fi modul in care il va intelege?

Unii terapeuti indică faptul că relația terapeutică este sinonim cu utilizarea terapeutică a sinelui. Astfel putem spune ca dezvoltarea sinelui, a abilitatilor, constituie dezvoltarea persoanei si castigarea independentei functionale.