Plan individual de interventie – Terapie ocupationala

Bogdan Constanciuc

July 31, 2013

Psihologia in practica  Terapiei ocupationale include valori, credinte, adevaruri si principii   ce ar trebui sa ghideze in general practicare profesiei.

Un principiu al acestei filozofii spune ca omul este in mod inerent activ, si poate influenta auto-dezvoltarea, starea de sanatate, si scopul activitatilor sale. Astfel, omul este capabil sa se adapteze la cerintele propriei vieti, si sa se auto-actualizeze.

Disfunctiile apar atunci cand capacitatea de a se adapta este afectata in vreun fel . Interventia terapeutului ocupational urmareste prevenirea si remedierea disfunctiilor si facilitarea adaptarii prin utilizarea de activitati motivante.

Utilizarea de activitati sau ocupatii in care sa  implici clientul este scopul comun al fiecarei interventii al terapiei ocupationale.

Inca de la inceputul profesiei de Terapie Ocupationala, utilizarea termenului de ocupatie descrie participarea activa a individului in autoingrijire, munca si recreere, care constituie obisnuinta , lucrurile familiar pe care oamenii le fac zilnic.

_Astfel terapeutul are nevoie sa creeze programe individuale de interventie, care tin cont de contextul socio-cultural si varsta clientului, pentru a permite o dezvoltare socio-motoare, cognitiva, psihologica, dar si al abilitatilor psiho-sociale.

Astfel terapeutul ocupational creeaza cate un plan de interventie, care sa satisfaca nevoia fiecarui client si nu invers._