Reformarea sistemului medical si servicii alternative

Bogdan Constanciuc

December 24, 2013

In ultimii am avut parte de cate o reforma a sistemului medical la fiecare schimbare de ministru. Avem nevoie de o strategie cel putin pe 4-5 ani, astfel incat sa vedem daca schimbarile sunt necesare si utile sistemului dar mai ales celor carora se adreseaza, adica pacientii.

Reformarea sistemului de sanatate poate afecta acele servicii destinate recuperarii persoanelor dupa o suferinta. De exemplu filozofia si pachetul de beneficii proiectate, promoveaza schimbarea pozitiva, echilibrarea relatiei tratametului medicamentos si cel nemedicamentos. Problemele sanatatii vor fi integrate in abuzul de substante si mai putin in serviciile de sanatate mintala, ce au rolul recuperarii si reintegrarii acestor persoane.

Astfel extinderea numarului de centre comunitare cu rol de servicii in sanatatea mintala, va ajuta la recuperarea si reintegrarea  acestor pacienti. Aceste centre vor putea dezvolta programe atat in comunitate cat si in scoli, programe de reintegrare a persoanelor care trec prin momente dificile dar si cu scopul de constientizare privind sanatatea mintala, o campanie de psihoeducatie destinata elevilor

Educational incepe si in Romania sa fie pregatiti terapeuti ocupationali, care au nevoie sa deprinda competente pentru a oferi interventii de o inalta calificare, subliniind recuperarea dar si starea de bine drept rezultat. Punand accentul pe ingrijire, terapia ocupationala traditionala este in concordanta cu normele internationale, iar abilitatile terapeutului ocupational vor fi regasite in servicii complexe destinate persoanelor cu probleme de sanatate mintala si nu numai.

În ultimii 20 de ani, viziunea de “recuperare” a fost modelată și explorata de oameni cu experiențe personale,  privind sanatatea mintala prin provocări ale utilizarii de substante medicamentoase noi, precum și de familii, comunități, educatori, angajatorii, biserici, cercetători, și departamentele de recrutare a forței de muncă. S-a incercat promovarea de  programe de sprijin dar si o viziune dinamică de recuperare.

Un punct de vedere privind dizabilitatea a fost că “o viata nu se termină cand apare handicapul, cu mai puține sau fara nici o speranță de recâștigarea a unei vieți pline și fericite” (SAMHSA, 2012a, p.. 4). Odată cu apariția principiului recupararii pozitive, SAMHSA are acum o definiție, care reflectă atât o atitudine pozitivă față de posibilitățile de recuperare și împărtășește perspectiva de ajutorare pe termen lung prin terapia ocupationala: “Un proces de schimbare prin care persoanele fizice isi îmbunătățesc sănătatea si starea de bine , trăiesc o viață auto-dirijată, și depun eforturi pentru a ajunge la potențialul lor maxim ”

Aceasta perspectiva a recuperarii arata ca terapia ocupationala pastreaza pentru client oportunitatea de a avea – Conditii de a-si trai viata la potentialul maxim. Astfel recuperarea include construirea mai multor capacitati, puncte forte, talente, abilitati de adaptare, resurse, dar si valoarea intrinseca a fiecarui individ, concepand cai de recuperare personalizate.