Rolul atelierelor lucrative in terapia ocupationala

Bogdan Constanciuc

April 14, 2013

Atelierul lucrativ este un spatiu creat pe o structura clara, destinat persoanelor cu dizabilitati sau persoanelor care nu au mai fost angajate o perioada lunga de timp.

Aici, acestea invata sa-si dezvolte in primul rand abilitati si comportamente sociale acceptate, iar mai apoi abilitati specifice atelierului respectiv.

Astfel aceaste persoane invata cum pot comunica cu ceillati, ce insemna spatiul personal, de ce este nevoie sa vina la timp la program, sa aiba o anumita tinuta, sau un tip de comunicare cu ceilalti

Iar acele abilitati specifice atelierului vor avea rolul de a le reda increderea in ei, in capacitatile lor, in forta de a reusii, satisfactia de a  duce o munca la bun sfarsit, sa se bucure de propriile realizari, de trecerea de la o persoana inutila la un adult care poate reusi.

Rezultatele acestor ateliere lucrative au dus la schimbari puternice in viata unora dintre beneficiarii acestor servicii, care din persoane izolate, fara viata sociala, retase si cu dificultati de adaptare au reusit sa dea un sens nou propriei vieti.

Daca pentru unele persoane, faptul ca participa la aceste ateliere este gandul care ii face sa zambeasca dimineata cand se trezesc  forma de a se simtii utili, statusul social pe care il dobandesc, altele au reusit sa se angajeze fie pe piata libera a fortei de munca, fie in unitati protejate.

De aceea rolul social al centrelor de zi, prin atelierele lucrative este determinat pentru o  societate mai sanatoasa, unde persoanele cu dizabilitati  prin abilitatile dobandite  au invata sa fie acceptate mai usor, ajutate sa invete rolurile sociale, au inteles ca au un ritm propriu de lucru, de dezvoltare.

Rolul nostru este determinat. Noi trebuie sa alegem daca vrem sa ii izolam, sa-i transformam in “corpuri de mobilier” ai societatii, sau ii sprijinim in acest proces terapeutic, in acest proces de integrare si acceptare.

Pana la urma ei nu vor nimic altceva de la noi decat timp, rabdare, atentie, sa fie ascultati, acceptati…. lasati sa-si indeplineasca visele.