Terapia ocupationala in nevoia omului de a fi implicat

Bogdan Constanciuc

August 23, 2013

Ocupatia este parte din conditia umana? Ce altceva caracterizeaza a fi uman? Aspiratiile noastre spirituale, capacitatea noastra de a iubi?

Putem determina daca  caracterul ocupational este innascut sau dobandit?

Consider ca  ocupatia se refera la a presta o munca, joaca, activitati de viata zilnica tinand cont de contextul temporal, fizic si socio-cultural care caracterizeaza viata umana.

Chiar daca toate speciile de animale sunt angajate intr-o forma de activitate, oamenii sunt unici deoarece ei sunt implicati intr-un mod total si complex in a face ceva. Mai mult ei sunt angrenati in activitati de cele mai multe ori doar de dragul lor si nu din necesitate.

Ca sa intelegem cu ce isi ocupa oamenii timpul avem nevoie  sa intelegem caracteristicile unei bogate diversitati  de activitati existente, fiecare directionata spre o nevoie creata de acestia.

Un tipar pentru activitate este dat de cele 3 tipuri de activitati- Activitati de viata zilnica, de joaca, si munca.

Daca cele de viata zilnice reprezinta sarcini de viata tipice necesare pentru auto-aprovizionare si auto-ingrijire( asemenei dusului, mancatului, curateniei in casa, spalatul lenjeriei), joaca se refera la activitati facute de placere, joaca fiind si cea mai timpurie activitate pe care o persoana o invata si persista de-a lungul intregii vieti.

Munca  insa, reprezinta acea activitate platita sau neplatita care duce la dezvoltare de noi idei, cunostiinte, experiente, dezvoltand abilitati ce vor imbunatatii performantele personale.

Astfel aceste trei activitati nu doar ca se intalnesc pe parcursul zilei ci ele interfereaza unele cu celelalte de-a lungul vietii.

Concluzionand, directia ariilor de activitati urmarite ar trebui sa evidentieze tipul de ocupatii in care oamenii sunt  implicati si nu sa fim centrati pe ce fac oamenii punctual.