Voluntar de profesie – Terapie ocupationala

Bogdan Constanciuc

March 27, 2013

“Sunt voluntar pentru că aleg să mă implic în ceea ce cred că pot schimba, în ceea ce cred că pot aduce valoare. Sunt voluntar pentru că îmi pasă de oamenii din jurul meu, de ţara în care generaţii noi de tineri sunt în stare să aducă un suflu nou în economie, cultură şi societatea civilă.”

Poate am fost si eu tentat sa spun asta….insa pana la urma ce insemna voluntariatul? De ce facem voluntariat?

Este vorba de altruism? Sau despre oportunism?

Eu cred ca este sansa fiecarui individ sa se dezvolte, sa caute experinta necesara pentru integrare la locul de munca. Sa inteleaga ce insemna sa lucrezi, sa capeti experienta si sa te dezvolti.

Astfel acesta este primul pas spre angajare, deoarece ca voluntar nimeni nu-ti reproseaza daca nu ti-ai terminat treaba la timp, daca ai gresit sau nu, daca nu te-ai trezit dimineata insa aici le poti educa pe toate acestea.

Iar pentru ca acest act, sa nu fie unul inutil, ai nevoie voluntarule sa-ti faci “temele”, sa intelegi ce ai nevoie sa inveti, sa dezvolti sa cresti, astfel incat calitatea muncii tale sa poata fi apreciata de un posibil angajator. Iar cu temele facute, vei castiga mai presus de toate incredere in tine, in ceea ce sti, ce faci, in cine esti.

Fara un scop bine definit, nimeni nu are timp sa te invete, sa te ia pe langa el si sa investeasca timp. Iar cand vei intreba ” Cu ce va ajut si eu?”, nu te vei mai satura de lins hartii si indosarieri.

Intelege de ce mergi acolo, fa-ti temele pentru ca este sansa ta sa inveti, sa pui in practica ce ai invatat in scoala si sa vezi cine esti, care iti sunt limitele si cum le poti depasi.

Insa nu uita: ” Pentru voluntariat iti faci timp, nu te duci cand ai timp!”